Účes „mullet“ je u nás známý také jako sestřih „na Jágra“ nebo „vpředu byznys, vzadu zábava“. Jde o módní trend 80. a 90. let, při kterém jsou vlasy na temeni hlavy a po stranách ostříhané nakrátko a vzadu zůstávají dlouhé, většinou až po ramena. Tento účes často doplňuje ofina a ideálně i zastřižené fousy pod nosem.

Nákres „mulletu“ ako ho popisuje Wikipedia
Nákres „mulletu“ ako ho popisuje WikipediaZdroj: Wikipedia

V Česku a na Slovensku se tedy proslavil zejména díky tomu, že ho v 90. letech nosil hokejista Jaromír Jágr. Aktuálně se tento trend opět dostává do módy a je populární zejména mezi skatery, bikery a městskými hipstery. Podle magazínu Glamour je to v tomto roce velký trend i pro ženy.

V Austrálii se šílenství s účesem dostalo až do stádia, že každý rok prohlašují mezinárodní titul „Mullet master“ – tedy muž s nejlepším sestřihem „na Jágra“. Tentokrát ho vyhrál 31letý grafický designér a skateboardista Rob Ayton. Konkurence byla podle článku The Sun opravdu velká – prohlédni si fotky.

Pokud bys chtěl najít mezi námi více „mulletů“, přidej se do facebookové skupiny Mullet Hunting Pro, která působí zejména v Česku. Češi vyšperkovali kategorizaci tohoto účesu k dokonalosti, proto tam můžeš najít například i zástupce „scullet“ účesu – tedy pleše s dlouhými vlasy po bocích či tradiční řidiče kamionů a autobusů, kteří toužili po dlouhých vlasech, ale aby jim během jízdy nepadaly do obličeje, zvolili alternativu „na Jágra“.