LOV JE ZÁBAVA

Pro někoho nepochopitelný druh zábavy, pro mnohé však každodenní zpestření na internetu. Mulletích lovců, jak se sami nazývají, je dnes už ve facebookové skupině přes sedm tisíc. Pochopitelně ne všichni jsou aktivní, ale číslo samo o sobě vypovídá o nové zábavě zejména mladších uživatelů, kteří si našli skutečně ojedinělý koníček. Vyfotit kolemjdoucího s účesem na tzv. mulleta a se svým úlovkem se s ostatními lovci podělit ve skupině. Své kořisti nazývají samečky, nebo třeba dvanácteráky. Vše se odvíjí od typu bujné hřívy, kterou se můžou odchycení jedinci pyšnit.

Mullet spočívá v obvykle krátce střižených vlasech po stranách a na temeni hlavy, ale naopak vzadu bývají vlasy delší klidně až po ramena. S notnou dávkou ironie se ve facebookové skupině představují samotní zakladatelé českého mullet huntingu. „Jsme skupina věnující se mullet huntingu v jeho nejčistší formě. Mulletství je schopnost, která se bohužel v posledních letech trochu vytrácí, a to bychom chtěli změnit. Netajíme se politickými ambicemi, koneckonců máme čerstvě i svého zástupce v evropském parlamentu v profesoru Kellerovi, kterému se podařilo získat pod hlavičkou jiné strany, ale de facto v našich barvách druhý největší počet preferenčních hlasů“. Právě uznávaného ostravského sociologa Kellera považují jako příkladného českého představitele mulletího účesu v evropských diplomatických kruzích.

Mullet

HISTORICKÉ PRAMENY SE PŘOU O MULLETÍ PRŮKOPNÍKY

Jedna z teorií hovoří o vzniku mulletu v souvislosti s řidiči nákladních aut. Těm prý dlouhé vlasy padaly do očí a nemohli se tak plně koncentrovat na řízení. Začali si tak vlasy vepředu zkracovat, ale vzadu jim naopak nechali bezbřehou svobodu. Jiné prameny však mluví o tom, že úplně první mulletí sestřihy se objevily už koncem 19. století mezi francouzskými námořníky, kterým měly dlouhé vlasy zahřívat krk. Ještě před mulletí ofenzivou v osmdesátých letech však stojí za povšimnutí také mullety na hlavách fotbalistů po roce 1970. S oblibou s nimi po hřištích běhali zejména hráči z východní Evropy.

ZLATÉ OSMDESÁTKY A DEVADESÁTKY

Právě v těchto letech zažil účes svůj největší boom. Mezi jeho nejznámější představitele patřili třeba Paul McCartney a populární český sportovec Jaromír Jágr. Prapodivný účes se nejvíce ujal ve východním Německu, Česku, USA a řadě jihoamerických zemí, kde se mulletem pyšnila také spousta tamějších narkobaronů. Mulletí české království také přimělo dvě evropské země převzít pomyslnou štafetu a právě podle vzoru z české kotliny pojmenovali své místní mullety. Zatímco v sousedním Polsku nazývají mulleta jako pilkarza czeskiho, tak v severském Finsku se můžete dočíst o slovíčku tsekkikuta. Právě na finské hokejové kluziště kdysi vtrhla početná enkláva českých hokejistů, kterým se pod helmou schovávala, potažmo vzadu vlála napodobenina účesu legendárního Jaromíra Jágra. Fenomén mulletu se dokonce postaral i o vznik samotného dokumentu American mullet. Jeho autor obráží jednotlivé státy v USA, věnuje se rozhovorům s nositeli mulletu a zjišťuje, proč se rozhodli prezentovat tímhle ojedinělým účesem.

Mullet

V PODOBNÉM ROZSAHU NEMÁ ČESKÝ MULLET HUNTING ZA HRANICEMI KONKURENCI

Na Facebooku sice najdete v podobném názvu několik zahraničních odnoží mullet huntingu, ale co do počtu se v jejich skupinách pohybuje jen několik desítek, popřípadě stovek členů. Česká skupina, která zřejmě během nejbližších měsíců dosáhne magických deseti tisíc, je ve své kategorii opravdovým unikátem. Aktivní mulletí lovci se nepředhánějí jen ve vyfotografování nejbizarnějšího mulleta, ale o zábavu se starají také encyklopedické názvy odchycených jedinců. Zatímco jeden lovec se pyšní odlovem Mulletuse Sparťanuse, jinému už ve sbírce třímá Mulletus Ledvinkus. Nechybí ani Mullet krátkosrstý, nebo Mullet běhavý. Mulleti totiž bývají s učebnicovou pečlivostí rozdělováni do jednotlivých druhů. Popisek mulleta však nekončí jen u jeho pojmenování, ale mulletí hunteři nechávají dokořán okno svým fantaziím a detailně své kořisti popisují a přidávají i místo výskytu.  Jeden z lovců píše: Právě jsem narazil na stádo exempláře Mulletus Kauflandus Školní Potřebus. Jsou zachyceni při své přirozené činnosti. Probíhá vábení samičky. Stáří 40 až 50 let. Výška cca 180 cm. Lovu zdar! Obsáhlý je i jiný příspěvek: Mullet albín, (čolek brněnský) tento exemplář patří patrně mezi nejmohutnější zástupce svě čeledi. Jeho odchyt byl proto velmi riskantní. Tento majestátní samec měl v kohoutku úctyhodných 180-190 cm s hmotností mezi 150-170 kg. Soudě podle jeho albínské srsti a obrovitosti se jedná o velice vzácný kousek, který i přes svou plachost byl nucen se vydat pro lahváče, které si nesl v igelitové tašce. Dle jeho krátké party můžeme usoudit, že tuto chloubu nedávno shazoval. Tento samec se mezi odborníky označuje jako vidlák. Krásně se bude vyjímat na krbové římse… Lovu zdar! Odchyt je pochopitelně podpořen pořízenou fotografií z všedního života.

JEN NEVYPLAŠIT

Čtenáře ovšem baví i šetrnost lovců. Pravidelně se tak mohou dočíst o velmi opatrném odlovu, kdy málem svoji kořist vyplašili. Někteří si dokonce touží mulleta pohladit. V posledních týdnech se však ve skupině objevily také diskuze, zdali lze do odlovu započítat taky odlov tzv. skulleta, mezi jehož hlavní poznávací znamení patří téměř holá hlava a několik delších vlasů v její zadní části. Mezi přední představitelé tohoto poddruhu mulleta patří zřejmě známý český zpěvák a textař Ondřej Hejma.

Veřejná skupina Mullet hunting na Facebooku

ROZTAHOVAČKY SKONČILY NA POLICII, VZPOURA MULLETŮ SE ZŘEJMĚ NEČEKÁ

Před dvěma lety se Facebookem šířily stránky, na které jednotliví admini a anonymní uživatelé umisťovali  fotky stažené z osobních profilů dívek. Ty pak hanlivě označovali jako roztahovačky. Policie pak na Žďársku dopadla jejich teprve osmnáctiletého zakladatele. Do vlastních rukou pak údajně vzali spravedlnost mladíci v Rusku, kteří zakladatele podobných stránek dopadli a své kamarádky pomstili po svém. V případě mulletů, kteří jsou denně loveni v českých ulicích, se však s podobným manifestem asi příliš nepočítá.

Zdroj: http://chudystudent.cz/facebookem-v-cesku-se-siri-novy-fenomen-mullet-hunting/